Rodusta

Mopsi on luonnostaan hyvin ihmisrakas, ystävällinen ja iloinen, mutta myös oman arvonsa tunteva ja rauhallisempi kuin moni muu kipakka pikkukoira. Sana 'itsepäinen' voidaan myös liittää moneen mopsiin... Lasten kanssa mopsi pärjää hyvin, kunhan saa oman osansa huomiosta. Mopsi haluaa aina olla mukana ja osallistua perheensä elämään. Hyvä kaveri mopsille on toinen mopsi!
MOPSI

Rodusta

Mopsi on tarmokas, eloisa, aktiivinen ja leikkisä koira, jonka pääasiallinen elämäntehtävä on osallistua suurella sydämellä omistajansa tekemisiin ihan kaikessa. Vaikka mopsi on tempperamenttinen ja isolla egolla varustettu, tulee se hyvin toimeen muiden koirien ja lasten kanssa suuremmassakin perheessä. Mopsi on siellä missä omistajakin ja vaihtaa paikkaansa samalla kun muutkin perheenjäsenet. Koiramaailman klovni nimensä veroisesti jo ulkoisen olemuksensa perusteella varsin omalaatuinen ja viimeistään pään kääntely puolelta toiselle ja tiivis katsekontakti puhuttaessa saa hymyn huulille. Mopsi on siellä missä sen ihmiset ovat, koirille on eri paikat mopsien maailmassa. Vastoin rotua tuntemattomien käsitystä laiskasta sohvaperunasta ei totuus voisi paljoa kauempana enää olla.

Tulisena ja helposti innostuvana ja humoristisena koirana mopsi on useimmiten valmis ihan kaikkeen tai mihin vaan ja jollei seuraa aktiviteettiin ole tarjolla, se keksii sitä itse. Vaikkakin mopsi on kekseliäs niin varsinaiseen tuhoamiseen tai paikkojen rikkomiseen sillä ei ole taipumusta.

Rotumääritelmä kuvaa mopsia isona koirana pienessä paketissa ja sitä se todella on. Tanakaksi ja tiivisrunkoiseksi roduksi mopsi on hämmästyttävän vauhdikas ja ketterä. Siltä sujuu sekä kunnon lenkit että sohvalle ja pöydille hyppäämiset useimmiten ongelmitta. Hyvän ruokahalunsa takia ja useimmiten syömiseen lähes fanaattisen suhtautumisensa vuoksi mopsi on altis lihomaan. Liikalihavuus on mopsille haitallista ja sen seurauksena korostuneet hengitysäänet ja rohinat ovat huomattavasti todennäköisempiä kun sopivassa painossa ja lihaskunnossa olevilla yksilöillä.

Rodun terveystilanne on viime vuosina puhututtanut mediassa suurta yleisöä paljonkin, kuten rotukoirien ylipäätäänkin. Vaikka rodussa on sairauksia ja vikoja niin varsinaisia vakavia terveysongelmia on varsin vähän. Silmäsairauksia ja polvia tutkitaan Pevisa (perinnölliset virheet ja -sairaudet) n vaatimusten mukaan ja kävelytestein testataan hengitystä ja rasituksesta palautumista. Mopsin keski-ikä on verrattain korkea.