Mopsi

Selvästi neliömäinen ja tanakkarakenteinen. Rodusta käytetään ilmaisua ”multum in parvo” eli paljon pienessä koossa. Rakenteeltaan tiivis ja sopusuhtainen, erittäin lihaksikas. Ei koskaan saa vaikuttaa matalaraajaiselta, hoikalta eikä korkearaajaiselta.
MOPSI

Rotumääritelmä

Ryhmä: 9
FCI:n numero: 253
Hyväksytty: FCI 16.2.2011
Kennelliitto 14.2.2012

MOPSI
(PUG)
Alkuperämaa: Kiina
Vastuumaa: Iso-Britannia

KÄYTTÖTARKOITUS: Seurakoira.
FCI:N LUOKITUS: Ryhmä 9 seura- ja kääpiökoirat
alaryhmä 11 pienet molossityyppiset rodut
Käyttökoetulosta ei vaadita.

LYHYT HISTORIAOSUUS: Rodun alkuperästä on esitetty melko paljon arvailuja, mutta todennäköisimmin rotu on kotoisin Aasiasta. Rodun kotimaaksi mainitaan Kiina, missä lyhytkuonoiset koirat ovat aina olleet suosiossa. Rotu tuli Eurooppaan Hollannin Itä-Intian kauppakomppanian kauppiaiden mukana, ja jo 1500-luvulla sitä ihailtiin Hollannissa. Mopsista tuli itse asiassa kuningasmielisten symboli. Mopsi saapui Englantiin hollantilaissyntyisen Vilhelm III:n tullessa maan kuninkaaksi. Vuoteen 1877 saakka tunnettiin vain kellertävä (fawn) väri, mutta kyseisenä vuonna Aasiasta tuotiin kaksi mustaa koiraa.

YLEISVAIKUTELMA: Selvästi neliömäinen ja tanakkarakenteinen. Rodusta käytetään ilmaisua ”multum in parvo” eli paljon pienessä koossa. Rakenteeltaan tiivis ja sopusuhtainen, erittäin lihaksikas. Ei koskaan saa vaikuttaa matalaraajaiselta, hoikalta eikä korkearaajaiselta.

TÄRKEITÄ MITTASUHTEITA: Selvästi neliömäinen ja tiivisrunkoinen.

KÄYTTÄYTYMINEN / LUONNE: Erittäin hurmaava, omanarvontuntoinen ja älykäs. Luonteeltaan tasainen, iloinen ja eloisa.

PÄÄ: Melko suuri ja sopusuhtainen runkoon nähden, pyöreä, mutta ei omenanmuotoinen.

KALLO-OSA:
Kallo: Ei painaumaa kallossa. Otsarypyt selvät mutta ei liioitellut.

KUONO-OSA:
Kirsu: Musta, sieraimet melko suuret ja hyvin avoimet. Ahtaat sieraimet ja raskas poimu kirsun päällä ovat vakavia virheitä ja ne tulee arvostelussa huomioida vastaavasti.
Kuono: Suhteellisen lyhyt, tylppä, neliömäinen, ei ylöspäin kääntyvä. Kuonon päällä oleva poimu ei saa peittää tai hangata silmiä tai kirsua.
Leuat / purenta: Lievä alapurenta. Leveä alaleuka, jossa etuhampaat ovat lähes suorassa linjassa. Vino alaleuka ja hampaiden tai kielen näkyminen ovat vakavia virheitä ja ne tulee arvostelussa huomioida vastaavasti.
Silmät: Tummat, kohtuullisen suuret, muodoltaan pyöreät, ilmeeltään pehmeät ja lempeät, hyvin kirkkaat ja koiran ollessa kiihtynyt ilmeeltään tuliset. Eivät koskaan ulkonevat tai liioitellut, koiran katsoessa eteenpäin valkuainen ei näy. Silmien tulee näyttää terveiltä.
Korvat: Ohuet ja pienet, kuin pehmeää mustaa samettia. Kahta mallia: Ruusukorvat eli pienet riippuvat korvat, jotka laskostuvat taaksepäin paljastaen ulkokorvan yläreunan, tai kolmiokorvat, jossa korvalehti taittuu eteenpäin ja korvan kärki on lähellä kalloa peittäen korvakäytävän. Kolmiokorvat ovat toivotummat.

KAULA: Niska hieman kaareva, voimakas, paksu, riittävän pitkä kantamaan päätä ylväästi.

RUNKO: Lyhyt ja tiivis.
Ylälinja: Vaakasuora, ei köyry eikä notko.
Rintakehä: Leveä, kylkiluut hyvin kaarevat ja rintakehä pitkä.

HÄNTÄ: Korkealle kiinnittynyt, tiiviisti lantion yli kiertynyt. Kaksinkertaisesti kiertynyt häntä on ihanne.

RAAJAT

ETURAAJAT:
Lavat: Viistot.
Kyynärvarret: Erittäin vahvat, suorat, kohtuullisen pituiset, sijaitsevat hyvin rungon alla.
Etukäpälät: Eivät niin pitkät kuin jäniksenkäpälät eivätkä niin pyöreät kuin kissankäpälät.
Varpaat hyvin toisistaan erillään. Kynnet mustat.

TAKARAAJAT:
Yleisvaikutelma: Takaraajat erittäin vahvat, kohtuullisen pitkät, kunnolla rungon alla, takaa katsottuna suorat ja yhdensuuntaiset. Polvet: Hyvin kulmautuneet.
Takakäpälät: : Eivät niin pitkät kuin jäniksenkäpälät eivätkä niin pyöreät kuin kissankäpälät. Varpaat hyvin toisistaan erillään. Kynnet mustat.

LIIKKEET: Sekä edestä että takaa katsoen raajojen tulee liikkua suorina ja yhdensuuntaisina, käpälät suoraan eteen suuntautuneet. Eturaajat liikkuvat voimakkaasti eteenpäin, takaraajojen liike on vapaa ja polvet liikkuvat tehokkaasti. Lievä rullaus takaosassa tekee liikkeestä tyypillisen. Koira liikkuu määrätietoisesti ja vakaasti.

KARVAPEITE: Hieno, sileä, pehmeä, lyhyt ja kiiltävä. Ei karkea eikä villava.

VÄRI: Hopea, aprikoosi, kellertävä (fawn) tai musta. Värin oltava puhdas ja värityksen sekä maskin ja niskakyhmystä häntään ulottuvan selkäjuovan selvästi erottuvat. Maski, korvat, poski- ja otsatäplät sekä selkäjuova mahdollisimman mustat ja selväpiirteiset.

KOKO: Ihannepaino 6,3–8,1 kg. Koiran tulee olla erittäin lihaksikas, massavuus ei saa johtua ylipainosta.

VIRHEET: Kaikki poikkeamat edellä mainituista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen ja sen vaikutukseen koiran terveyteen ja hyvinvointiin.

HYLKÄÄVÄT VIRHEET:
· Aggressiivisuus tai voimakas arkuus
· Selvästi epänormaali rakenne tai käyttäytyminen

HUOM. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespussiin.