YLE lähetti 20.11.2018 TV-1 kanavalla Sairaan kaunis koira-dokumentin. Dokumentissa käsiteltiin koirarodun sairauksia ja jalostusta, sekä pentutehtailua. Dokumentissa oli mukana myös mopsi, jolla oli monenlaisia vaivoja.

Rotujärjestö Suomen Mopsikerho ry. on lähivuosina tehnyt työtä rodun ongelmien parantamiseksi.

Aikaisemmin mopseille on tehty vähemmän virallisia terveystutkimuksia ja siksi kerho on laatinut jalostusohjeet, joita kiristettiin vuonna 2011 ja 2016, jotta saataisiin enemmän tutkittuja mopseja ja sitä kautta tietoa rotumme tilanteesta ainakin silmien, polvien ja sydämen osalta.

Mopsikerho tukee rahallisesti terveystutkimuksia ja vuonna 2018 olemme tukeneet kävelytestiin osallistuneita mopseja. Yhdistyksen johtokunta päättää vuosittain, mihin tutkimuksiin tukea suunnataan.

Kasvattajalistallamme on ainoastaan sellaiset kasvattajat, jotka sitoutuvat noudattamaan jalostusohjeita. Jalostusohjeiden myötä onkin saatu terveystutkimusten määrä nousemaan, mutta edelleen olisi tarkoitus saada useampi kasvattaja teettämään koirilleen ainakin kaikkein tarpeellisimmat tutkimukset. Silmät ja polvet ovat mopsin kannalta ne tärkeimmät tutkimuskohteet ja tietysti myös hengitys, koska kyseessä on brakykefaalinen rotu.

Suomen Mopsikerho ry aloitti vuonna 2012 yhteistyössä Helsingin Yliopiston kanssa kehittelemään mopsien kävelytestiä. Tarkoitus oli kartoittaa rotumme tilannetta hengityksen osalta ja samalla saada käyttökelpoinen mittari jalostustyöhön. Tällä hetkellä kävelytesti kuuluu virallisiin terveystutkimuksiin.

Mopsien jalostuksen tavoiteohjelma (JTO) hyväksyttiin ensimmäistä kertaa vuonna 2014 ja vuonna 2019 on tulossa päivitys tavoiteohjelmaan. Seuraavassa vuosikokouksessa johtokunta tulee esittämään rodulle pevisa-ehdotuksen/ehdotukset. Mopsi ei ole aiemmin kuulunut pevisa-rotuihin.